fredag 15 augusti 2014

16-8 metoden, fasta på förmiddag fram till lunch

Jag har testat olika dietmetoder under åren och kom fram till att för mina levnadsvanor passar jätte bra en så kallad 16-8 metoden. Det liknar 5:2, men istället att "fasta" dvs äta mindre, 500 kcal/ dag i 2 dagar äter jag ingenting under 16 timmar och har ett ätfönster under 8 timmar. Man fastar tex från 21.00 till nästa dag 13.00 och äter från 13.00 till 21.00. Här behöver man inte räkna kalorierna. 5:2 metodens " fader" Mickael Moosli har haft några reportage på tv och har förklarat väldigt enkelt att kroppen mår väldigt bra att fasta. De har gjort undersökningar på möss och dem mössen som fastade blev inte tjocka, samtidigt som var väldigt intressant fick de flera hjärnceller. På detta sett kom forskarna fram till att man kunde stoppa olika järnan sjukdomar som tex. dement. Under fastan hinner kroppen ta hand om  där det behövs eller reparera sig, istället bearbeta maten som kräver stora energier för kroppen. Flesta människor blir trötta efter en maffig lunch eller middag.
Har läst att det sägs att kroppen avgiftar sig under natten och ända fram till 10.00 på förmiddag. Därför om man vill verkligen äta frukost rekommenderas att äta tex frukt eller smoothie, eller ännu bättre färsk centrifugerade grönsaker/ frukt. Frukt kräver inte stor bearbetning i magen, den har lättlösliga fiber. Men varför skriver jag att det är bättre att juice eller centrifugera frukten istället att äta den? Ja, på detta sätt hamnar ingen fiber i magen, krävs ingen bearbetning, drycken passerar inte tarmarna, den hamnar rakt ut i blodet. Man blir pigg inom 15 minuter.  Därför är bra att börja dagen med tex en grön drink på tex gurka, äpple, selleri, ingefära, citron.
Så här ser ut mina dagar:
På morgonen dricker jag en stor glas ljummet citronvatten + kajennpeppar + supergreens. Kajennpeppar sätter igång värmen i kroppen, citronvattnet sköljer genom kroppen och ger Kalium. Citronvattnet är alkalisk, dvs basisk. Supergreensen innehåller en massa gröna torkade groddar, blad och den får igång magen på något sett eftersom inom en halvtimme dags för toabesök. ;)

Sedan dricker jag en kopp kaffe. Tyvärr använder jag mjölk i kaffet, annars kan jag inte dricka den. Har tänkt att sluta med kaffe, men jag trillar alltid tillbaka.
Om jag arbetar som kock, då vår lunch börjar 13.00 som passar in väldigt bra för att bryta fastan. Till lunch väljer jag ofta 90 % råa grönsaker och resten kan vara lite provsmakning av vad vi har lagat på jobbet.
När jag kommer hem äter jag ofta ingenting,men om jag blir hungrig då svänger jag ihop en god smoothie.
På kvällen sitter hela familjen och äter tillsammans. Denna måltid blir min sista måltid innan fastan börjar. Ibland händer det att jag blir för social och tar fram lite nötter eller ett glas vin för att mysa med mannen i huset medan vi tittar på tv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar