onsdag 4 september 2013

5:2 metoden

På jobbet, där jag arbetar som kock, kom en kvinna fram och berättade att hon kör den berömde 5:2 metoden. Jag hade ingen koll på det, men jag hjälpte henne välja kalori fattiga livsmedel. Dagen efter sitter jag med en kompis på Norra Brunn och Södertälje komikern Lasse Karlsson skojar om den senaste bantningstrenden.
Jag blev självklart nyfiken, så jag googlade efter och fick fram att under 2 dagar fastar man och under 5 dagar ät man vanligt. Under de fasta dagarna kan man äta upp till 500 kalorier om man är kvinna om man är man då får man äta 600 kalorier.
De andra dagarna betyder inte att man ska överäta sig, springa till Mc D och ta dubbel portion, osv. 

Så igår började jag smått min fasta dag, men eftersom jag arbetade på kvällen och lagade mat till 35 personer är svårt att vara strikt. Men jag tror att jag kunde hålla mig under 1000 kalorier. 
Idag är jag ledig och då kan jag bestämma efter min måltid.

Om man har möjlighet att sova längre, då är det en sorts fasta för kroppen. Man är utan mat på 10-11 timmar. Så jag gjorde det. 
På förmiddag gjorde jag en riktig grön smoothie på rödbets och morotsblad/blask. Sedan lade till äpple, ingefära, citron och slutligen bananer. 
De gröna 100 gram blad gav endast 20 gram kalorier, 2 äpplen blev 100 kalorier, men 2 bananer gav 200 kalorier. Så det blev slutligen 320 kalorier. Som ni ser det går snabbt att få ihop dessa kalorier. Denne dryck blev ca 1 liter, så det bör räcka till eftermiddag. På kvällen tänkte jag äta soppa, det är få kalorier i en grönsakssoppa.

 
 
 

5:2-dieten – så funkar det

De kommer och går, diet-trenderna. 5:2-dieten har blivit en stor snackis och väcker debatt från håll och kanter. Vi tog oss en närmare titt på hur den egentligen går till.
1. Dieten bygger på antagandet att vi är konstruerade för att jaga och äta likt stenåldersmänniskan, för att sedan fasta där emellan.
2. Du äter som vanligt, men under två dagar i veckan  minskar du antalet kalorier till cirka 500 kcal för kvinnor och 600 kcal för män. Dagarna ska inte vara efter varandra.
3. Under fastedagarna ska du äta en lätt frukost, en lätt middag och skippa lunchen. Drick mycket vatten. En del dricker bara under fastedagarna.
4. När du inte fastar äter du som vanligt, ungefär 2 000 kcal för kvinnor, 2 200 kcal för män, om man rör på sig i vardagen.
5. 5:2-dieten minskar kaloriintaget med cirka 3 000 kalorier i veckan, vilket motsvarar omkring ett halvt kilo fett.
6. Huvudsaken med periodisk fasta är att man ska få fördelarna av långvarig kaloribegränsning, utan biverkningar som konstant hunger och trötthet.
7. Försök på möss visar att periodisk fasta sänker nivån av IGF-1 i blodet, vilket saktar ner åldrandet och minskar risken för åldersrelaterade sjukdomar som till exempel cancer, diabetes och demens. En annan fördel, enligt upphovsmännen, är att färre kalorier gör att vi orkar mer, då vi tappar fettmassa.
8. Under fastan minskar insulinmängden i kroppen och vi kan inte lagra fett. Dieten sägs även minska blodfetterna och blodsockret.

Av Emma V Larsson/KURERA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar